Stimulerende maatregelen helpen woningmarkt

Stijging huize prijzenMet o.a. ruim 41% meer verkochte woningen dan vorig jaar is minister Blok (VVD) ervan overtuigd dat de “bodem van de woningmarkt” bereikt is. Deze week maakten het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) cijfers bekend over de woningmarkt. Zo kende het tweede kwartaal van het jaar het hoogste aantal verkopen sinds het begin van de crisis in het najaar 2008. Bovendien stegen voor het derde opeenvolgende kwartaal de huizenprijzen, nu met 1,7% ten opzichte van het vorige kwartaal.

Volgens minister Blok is de groei op de woningmarkt te danken aan enerzijds de lage hypotheekrente en anderzijds de stimuleringsmaatregelen van het kabinet PvdA en VVD. De bekendste zijn de schenkingsvrijstelling en extra geld voor de starterslening.

 

Schenkingsvrijstelling

Voor de aankoop van een eigen woning mogen ouders hun kinderen eenmalig €52.281 belastingvrij schenken. Tot 1 januari 2015 geldt een verhoogde vrijstelling van de schenkbelasting van maximaal €100.000 voor iedereen. Dat betekent dat het niet langer hoeft te gaan om een schenking van ouders aan een kind en er voor de ontvanger geen leeftijdsgrens meer bestaat. Degene die het geld ontvangt, moet het wel gebruiken voor de aankoop of verbetering van de eigen woning, het betalen van een restschuld of de aflossing van de hypotheek. Hoewel de maatregel duidelijk de woningmarkt stimuleert, lijkt het erop dat de tijdelijk verhoogde vrijstelling daadwerkelijk stopt na dit jaar.

Extra geld voor starterslening

Het kabinet financieert dit jaar voor de helft de startersleningen die gemeentes verstrekken aan mensen die zelf niet voldoende hypotheek kunnen krijgen om hun eerste huis te kopen. Of mensen in aanmerking komen is afhankelijk van de hoogte van hun inkomen en eigen vermogen en de voorwaarden van de betreffende gemeente. De verwachting is dat aan het einde van 2014 het gehele potje van 50 miljoen euro dat minister Blok begin dit jaar beschikbaar stelde op is. Volgens cijfers uit de maand juni, afkomstig van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, is de regeling een groot succes. Daarom wil het fonds dat het kabinet in 2015 opnieuw budget beschikbaar stelt voor de starterslening. Of het kabinet dat doet, is nog niet bekend.

Schenkingsregeling

 

 

 

Tags: , ,