Samenvatting Prinsjesdag 2014

Gisteren was het weer Prinsjesdag: de dag van de Troonrede en dus ook de dag waarop de nieuwe plannen van het kabinet bekend werden gemaakt. In dit artikel een korte samenvatting van deze plannen.

prinsjesdag

Koopkracht

Voor het eerst sinds 2008 kondigde het kabinet dit jaar geen bezuinigingen aan. De economie krabbelt dan ook langzaam meer op, en dat betekent dat voor de meeste Nederlanders de koopkracht in 2015 weer stijgt. Gemiddeld zal dit gaan om een paar tientjes per maand. Nibud maakte een lijst met voorbeeldsituaties (pdf-bestand), zodat je jouw situatie in 2015 kunt bekijken.

Nieuw belastingstelsel

Om de belasting in de eerste schijf te verlagen, wordt jaarlijks 475 miljoen euro uitgetrokken. De plannen zijn nu nog niet concreet en de regering belooft hier dan ook volgend jaar aan verder te werken. Op termijn wil het kabinet door deze belastingverlaging 100.000 nieuwe banen creëren.

Buitenland

Allereerst stelt het kabinet een nieuw fonds in voor hulp aan slachtoffers van oorlogen en natuurrampen, hiervoor wordt 570 miljoen euro vrijgemaakt. Daarnaast wordt ook gedacht aan ons eigen land, defensie krijgt er tot 2017 driehonderd miljoen euro bij. Na die periode zal dit jaarlijks 100 miljoen zijn. Ook gaat defensie in elk geval 20 Bushmasters (gepantserde voertuigen) en Cougar-helikopters kopen.

Meer weten

Wie meer wil weten over alle beslissingen van het kabinet, vindt deze hier terug.

Tags: , , ,