PvdA wil regels kinderpardon oprekken

De Partij van de Arbeid heeft afgelopen donderdag tijdens een bijeenkomst besloten dat men wil dat de regels van het kinderpardon soepel gehandhaafd zullen worden. Het besluit volgt op de onrust die is ontstaan over het kinderpardon. Dit besluit werd aanvankelijk als ruilmiddel opgenomen in het regeerakkoord. De VVD kreeg daarbij haar zin om illegaliteit strafbaar te stellen, maar het PvdA stelde daar tegenover dat er een regeling moest komen om kinderen die al langere tijd in Nederland verbleven hier alsnog een verblijfsvergunning zouden krijgen.

In 2012 riep de manier waarop het kabinet het kinderpardon uitvoert, ook snel groeiend verzet op door het verhaal van Mauro Manuel.

In 2012 riep de manier waarop het kabinet het kinderpardon uitvoert, ook snel groeiend verzet op door het verhaal van Mauro Manuel

Teeven wil de regels handhaven

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) voelt echter weinig voor versoepeling van de regels, waardoor een groot aantal kinderen alsnog buiten de boot zal vallen. Vooral de bureaucratische regels zijn de PvdA en vele anderen een doorn in het oog. Kinderen die onder toezicht van de overheid vallen komen namelijk wel in aanmerking voor het pardon, maar kinderen die onder toezicht van de gemeente stonden weer niet. Eerder sprak de Kinderombudsman zich ook al uit over deze volgens hem “volstrekt idiote situatie”.

Verzet groeit

Nadat al 157 burgemeesters zich openlijk uitspraken voor verruiming van de regels, doet het PvdA dat nu dus ook. Teeven verzet zich hier vooralsnog tegen, maar ook binnen zijn eigen partij neemt de weerstand toe. De jongerenafdeling van de VVD, de JOVD, heeft zich inmiddels achter de Kinderombudsman, de burgemeesters en het PvdA geschaard.

Tags: , , , , ,