Paulus Jansen (SP) nieuwe wethouder in Utrecht

Zeven jaar bracht Paulus Jansen door in de Tweede Kamer, maar vanaf 8 mei zal hij het Haagse pluche verruilen voor de gemeenteraad van Utrecht. Een belangrijke mijlpaal voor de Socialisctische Partij, want met deze benoeming is de eerste wethouder voor de SP in één van de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht) een feit.

In de Tweede Kamer hield Jansen zich de afgelopen jaren vooral bezig met onderwerpen als water, energie, wonen, milieu en ruimtelijke ordening. Daarnaast is hij ook nog actief als voorzitter van de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu (IenM).

Paulus Jansen is wethouder geworden in Utrecht

Paulus Jansen is wethouder geworden in Utrecht

Veel onderhandelen, niet altijd resultaat

De benoeming Jansen volgt op een lange periode van onderhandelingen. Het college zal in Utrecht naast de SP verder bestaan uit D66, GroenLinks en VVD. Hoewel die onderhandelingen in Utrecht positief uitpakken voor de SP, is dat elders in het land lang niet overal het geval. De partij wint weliswaar in veel gemeentes, maar als je kijkt naar het aantal raadszetels dat dit uiteindelijk oplevert is dat rendement niet bepaald hoog te noemen.

Dat beeld is gebaseerd op 188 gemeenten waar de wethoudersposten al verdeeld zijn. Het is dus nog goed mogelijk dat de SP deze op zich magere score nog verbeterd bij de 195 gemeenten die nog volgen, maar vooralsnog is het beeld niet al te rooskleurig. Relatief gezien dan, want in absolute cijfers zijn deze verkiezingen zonder twijfel een groot succes en een flinke stap voorwaarts te noemen.

Tags: , , , , ,