Job Cohen: van geliefde burgemeester tot beschimpte fractievoorzitter

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het zal één van de vele harde lessen zijn die PvdA’er Job Cohen tijdens zijn politieke avontuur heeft geleerd. Hoe was het toch mogelijk dat de meest geliefde burgemeester die Amsterdam ooit kende in de landelijke politiek zo hard onderuitging?

Daarvoor is het allereerst belangrijk om eens te kijken naar Cohens periode als burgemeester van onze hoofdstad. De reden dat hij het daar zo goed deed was namelijk niet alleen zijn politieke optreden, maar ook het voordeel dat hij bij enkele belangrijke gebeurtenissen voor ceremoniemeester mocht spelen. Zo sloot hij op 1 april 2001 het eerste homohuwelijk en mocht hij een jaar later ook nog eens het burgerlijk huwelijk tussen kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima sluiten.

Onder toeziend oog van oud-burgemeester Job Cohen (r) geven Dolf Pasker (l) en Gert Kasteel elkaar een zoen nadat zij in het huwelijk zijn getreden. Helene Faasen (l) en Annemarie Thus zullen even later hetzelfde zullen doen. Beiden behoorden tot de de vier homo-paren die in 2001 gelijktijdig in het huwelijk traden. Bron: Archieffoto © anp via het Parool

Job Cohen (r) sloot op 1 april 2001 de eerste vier homohuwelijken van Nederland. 

De harde landelijke politiek

Op 12 maart 2010 stelde Cohen zich kandidaat al landelijke lijsttrekker voor de PvdA en legde per direct zijn functie als burgemeester van Amsterdam neer. In de peilingen leek hij al snel de favoriete kandidaat om minister-president te worden. Bij de verkiezingen haalde de PvdA uiteindelijk 1 zetel minder dan de VVD, die de grootste werd.

Een teleurstellend resultaat, dat door velen vooral Cohen wordt aangerekend. Zijn stuntelige optredens in de media, zijn matige presteren tijdens debatten en de negatieve manier waarop de media deze uitlichten zorgen ervoor dat zijn aanzien steeds verder afbrokkelt. Ook de herhaaldelijke aanvallen van Geert Wilders doen hem geen goed, temeer omdat hij zich hier niet goed tegen weet te verdedigen. Op 20 februari 2012 kondigde Cohen uiteindelijk zijn vertrek uit de landelijk politiek aan.


Ook in de media was Cohen regelmatig het mikpunt van spot

Tags: , , , , , ,