ECB wil kredietverlening stimuleren

ecb-kredietverleningHet gaat goed met de Europese beurzen, dankzij een nieuwe poging van de ECB om het economisch herstel op weg te helpen. Na de aankondiging van een plan om meer kredieten de verstrekken in de eurozone, stegen de bankaandelen in waarde. Ook op de Nederlandse beurzen ging het goed, de AEX-index sloot 1,1 procent hoger na de aankondigingen, voor de MidKap was er ook een stijging van 1,1 procent te zien.

Door herverpakte leningen en obligaties op te kopen bij banken, wil de ECB de kredietverlening aanmoedigen. Er zal in twee rondes, in september in december, in totaal voor maximaal 400 miljard aan lening beschikbaar worden gesteld door de ECB. Volgend jaar en in 2016 volgen dan nieuwe rondes, met een maximaal bedrag van 1000 miljard euro. Tegelijk met het opkoopprogramma, werd ook een aantal renteverlagingen bekendgemaakt. Deze bekendmakingen leidden er ook toe dat de euro voor het eerst sinds juli 2013 onder de 1,30 dollar dook. De euro werd verhandeld voor 1,2937 dollar, ten opzichte van 1,3140 dollar een dag eerder.

De koers van de euro t.o.v. de dollar

De koers van de euro t.o.v. de dollar

De onthullingen zijn ook goed nieuws voor wie persoonlijk een lening wil nemen. Door de renteverlagingen kunnen banken goedkope kredieten inkopen bij de ECB. Ook kleine kredietverstrekkers profiteren hiervan mee en de rentes op bijvoorbeeld persoonlijke leningen en doorlopende kredieten zullen bij deze kredietverstrekkers dan ook omlaag gaan waardoor je tegen hele scherpe rentes geld kunt lenen. Zo kun je bij Directa.nl al een persoonlijke lening afsluiten tegen 5,8% rente.

Wie een lening af wil sluiten bij de bank of bij een kleine kredietverstrekker, doet er dus goed aan dit binnen afzienbare tijd te doen. Per ronde verstrekt het ECB een beperkt bedrag aan extra leningen, waardoor de rentes niet altijd op hetzelfde lage niveau zullen blijven als ze nu zijn.

Tags: ,