De Piratenpartij, jouw stem waard?

Wie zich in de politiek in het algemeen en de verkiezingen in het bijzonder verdiept is ze vast al eens tegengekomen: de Piratenpartij. Wie de partij niet kent kan op basis van de naam al snel denken dat het hier om een lollig initiatief gaat, zoals bijvoorbeeld de Partij van de Toekomst van Johan Vlemmix die graag een Minister van Feest in het leven wil roepen. Maar wie zich eens in het programma van de Piratenpartij verdiept, zal ontdekken dat de partij absoluut zinnige standpunten verdedigt. Tijd voor een nadere kennismaking dus.

De Piratenpartij is actief is verschillende grote steden zoals Eindhoven.

De Piratenpartij is actief is verschillende grote steden waaronder Eindhoven.

Duidelijke issues

De Piratenpartij pretendeert niet voor elk probleem een oplossing te hebben. De partij richt zich daarentegen op enkele heldere punten, waar men dan ook de volledige focus op legt. Deze punten zijn onder meer:

- Inperking van het auteursrecht, zodat niet-commercieel gebruik wordt vrijgesteld
- Herziening van het octrooirecht
- Versterken van digitale burgerrechten, o.a. op gebied van privacy
- Meer transparantie voor de overheid
- Serieuze aanpak IT-projecten van de overheid

De eerste zetel is behaald

Nadat de partij in 2010 voor het eerst meedeed aan de verkiezingen, werd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 in het stadsdeel Amsterdam-West de eerste zetel gerealiseerd. Ook op internationaal niveau wordt er voorzichtig steeds meer succes behaald. De Piratenpartij Nederland maakt namelijk onderdeel uit van de Pirate Parties International, die de verschillende landelijke partijen internationaal verenigd. Zo behaalde behaalde de Zweedse Piratpartiet al een zetel in het Europese Parlement. Ook in Duitse gemeenteraden werden er al zetels behaald.

De Piratenpartij neemt een duidelijk standpunt aan met hun posters.

De Piratenpartij neemt een duidelijk standpunt aan met hun posters.

Overweegt u om tijdens de aankomende verkiezingen voor het Europees Parlement om de Piratenpartij te stemmen? Leest u dan eerst hier het complete verkiezingsprogramma.

Tags: , , ,